25 jaar Boerderij Eben Haezer Al 25 jaar ontvangen wij met veel plezier onze gasten!

Overnachten, recreëren of vergaderen bij Boerderij Eben Haezer nabij Staphorst is puur genieten. Deze maand bieden boer Wout en boerin Tineke van Dalfsen hun gasten alweer 25 jaar rust, inspiratie, vermaak en een royaal boerenontbijt tussen de frisgroene weilanden, grazende koeien en baltsende weidevogels.

Kinderen die tijdens een verjaardagsfeestje of schoolexcursie hun boerenhulpdiploma halen. Stellen die midweeks in een van de vijf heerlijke kamers van De Hooiberg of ’t Huusie overnachten. Vriendengroepen of families die in weekeinden en vakanties de volledige accommodatie gebruiken. En collega’s die in het Koetuur brainstormen of vergaderen met uitzicht op de koeien. Vele gezelschappen mocht Boerderij Eben Haezer al verwelkomen.

Toegewijde gastvrouwen en -heren
Daar treffen gasten in Tineke en Wout een bevlogen gastvrouw- en heer. Wout: “Al sinds 1939 is Eben Haezer een boerderij. Ik ben hier grootgebracht en maakte mijn droom waar om het melkveebedrijf van mijn ouders over te nemen. Maar als mensenmens miste ik iets in mijn werk.” Dat gevoel viel samen met de zoektocht van zijn vrouw Tineke naar een nieuwe baan. “Om Wout te laten boeren, zegde ik vanwege de komst van onze drie kinderen mijn functie bij een bank op. Maar toen de kinderen ouder werden, wilde ik graag weer iets om handen hebben.”

Geitenhok eigenhandig verbouwen
Een etentje met vrienden bracht in 1998 de oplossing. Tineke: “Zij opperden om een gastenverblijf te creëren op ons erf.” In een tijd dat iedereen zijn tong nog brak over het woord bed & breakfast ontpopte het echtpaar zich tot ware pioniers. Wout: “Nog diezelfde week nam ik de hamer en zaag ter hand en verbouwde ik ons geitenhok tot B&B. Tineke verzorgde de inrichting en enkele weken later verwelkomden we de eerste gasten op hun fiets.”

Regionale kranten en tv op bezoek

Met een groot dienblad betrad Tineke ‘s ochtends de kamer van een stel uit Apeldoorn. “Spannend, maar heel leuk! En blijkbaar beviel het ze, want enkele jaren later boekten ze nog eens.” In de tussenliggende periode werd de garage verbouwd tot ‘t Huusie, kwam vanuit Polen De Hooiberg over en verrees het Koetuur, een workshop-, brainstorm- en vergaderlocatie met uitzicht op de melkstal. “Voor die tijd deden we iets unieks. Geregeld hadden we daardoor journalisten van regionale kranten en tv over de vloer.”

Peruaanse familie over de vloer

De krantenknipsels die dat opleverde, liggen de ochtend van ons bezoek bezaaid over de keukentafel en brengen mooie herinneringen boven. Van Salland Olie, dat Eben Haezer twee weken lang als uitvalsbasis gebruikte om het personeel in luchtballonnen vanaf het erf op te laten stijgen. Van de Peruaanse zakenman die zijn hele familie meebracht en een alpacamuts achterliet als dank. En van het weekeind dat Fransen, Duitsers en Chinezen een weekeind lang samen in Eben Haezer verbleven en hilarische spraakverwarringen verzandden.

Melk van eigen koe en ei van eigen kip

Zoon Christiaan luistert aandachtig mee als de memoires over tafel vliegen. Als tiener zag hij hoe zijn vader en moeder een volwaardige tweede poot naast het melkveebedrijf wisten te ontwikkelen, waarbij gasten verzorgd worden met melk van eigen koeien en eieren van eigen kippen. “Het een zou niet meer zonder het ander kunnen. Ze zijn echt met elkaar verweven.” Hoewel Christiaan zich vooral focust op zijn werk in het melkveebedrijf, helpt hij zijn ouders inmiddels ook mee in het organiseren van de werkzaamheden rond het gastenverblijf.

Verbinding tussen boer en burger versterken

“Ook ik vind het leuk werk om te doen. Laatst hadden we een Randstedelijk gezelschap over de vloer dat verbaasd was dat onze koeien vrij rondlopen in de stal…. Dan realiseer je weer dat er een kloof tussen stad en platteland is. Ik vind het mooi om dan te vertellen over het leven op de boerderij en zo een steentje bij te dragen aan het versterken van de verbinding tussen stad en platteland. Dat geeft me volop motivatie om het werk van mijn ouders in hun geest voort te zetten. Voorlopig met de focus op onze groepsaccommodatie en vergaderlocatie. Maar zoals mijn ouders baanbrekend werk verrichtten, ga ik ook op zoek naar nieuwe vormen.”

Kunnen we jou rust, inspiratie of vermaak bieden? Neem contact op

adres arrow-down arrow-right bel mail reserveer